fredag 9 januari 2009

Taj Mahal

Taj Mahal är Indiens populäraste sevärdhet och varje år vallfärdar två - tre miljoner människor till Agra för att få se Taj Mahal.

Taj Mahal är ett mausoleum, det vill säga en minnesbyggnad ovanpå en grav) som byggdes av modulen Shah Jahan. Mogulerna var ett turkmongoliskt kungadöme som vid sin storhetstid kontrollerade hela Indien och en del av Afghanistan.

Shah Jahan miste 1631 sin mest älskade hustru Mumtaz Mahal och bestämde sig för att bygga det vackraste ett människoöga kunde se. det blev Taj Mahal. Till skillnad mot andra mausoleer som byggts i röd sandsten fick detta byggas i marmor vilket gjorde att det stod ut bland Indiens andra vackra byggnader.

Taj Mahal stod klart 1643 och flera arkitekter hade fått hjälpa till. Vem som bär huvudansvaret är oklart, vissa säger att det är Ustad Ahmad Lahauri, medan andra menar att han fick italiensk hjälp.

Myen säger att Shah Jahan lät hugga av alla hantverkares händer efteråt för att de aldrig mer skulle kunna bygga något så vackert till någon annan. Sedan tillbringade han resten av sitt liv md att stirra på Taj Mahal.

Men Taj Mahal förföll medan mogulriket förföll under 1800-talet och 1857 fick det svåra skador efter ett uppror då britter bestämde sig för att akrva ut ädelstenar och annat som var värdefullt. Vicekungen Lord Curzon bestämde sig dock för att restaurera Taj Mahal och 1908 var det klart.

Taj Mahal står kvar men är hotat av miljörstöringarna och massturismen.

Resa dit:
Flyg till Delhi, därifrån buss, bil eller taxi.

Prisexempel:
Stockholm - Delhi: Fr. 4600 kr med Aerosvit

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Dagens nyheter

Bild: Will Hybrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar