lördag 10 januari 2009

Hollywoodskylten

Hollywoodskylten är en av de sevärdheter som prånglas hårt i alla tv-serier som handlar om Los Angeles. Hollywoodskylten ligger på Hollywood Hills i Los Angeles och har stått där sedan 1923. Dock förändrad.

Hollywoodskylten var från början en reklamskylt för ett bostadsprojekt i området och det stod Hollywoodland. Skylten kostade mer än 200 000 dollar att bygga, var tio meter hög och hade över 4000 glödlampor. Skylten skulle bara stå något år men blev kvar och 1939 slutade den helt underhållas och förföll. 1949 tog Hollywoods handelkammare över den och gjorde tre saker: restaurerade den, tog bort glödlamporna som funnits från 1923 då elen var för dyr och tog bort de fyra sista bokstäverna "land".

1932 begick 24-åriga Peg Entwistle, skådespelerska, självmord genom att hoppa från H-skylten, något som återkommit i flera filmer. Peg Entwistles liv var fullt av tragedi och den har följt med hennes släkt. I juni 1997 begick hnnes styvson Brian Keith självmord, två månader senare tog hans dotter Daisy livet av sig.

Hollywoodskylten har flera gången restaurerats och sedan 1978 är det helt nya bokstäver. Senaste restaureringen gjordes 2005 när man målade bokstäverna bländande vita.

Förra året härjade en brand i området som gjorde att Hollywoodskylten nästan strök med. Som tur är kunde den räddas i sista sekund och står kvar där den är.

Resa dit:
Flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Prisexempel:
Köpenhamn - Los Angeles: fr. 4700 kr med American Airlines

Källor / läs mer:
- Aftonbladet
- Wikipedia
- Morbidly Hollywood

Bild: Wikipedia.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar