söndag 4 januari 2009

Machu Picchu


Machu Picchu är en av Sydamerikas populäraste sevärdheter men drar årligen bara 400 000 besökare, vilket är ganska lågt om man jämför med till exempel Kinesiska muren och Eiffeltornet. Svaret är självklart tillgängligheten. På en 500 meter hög klippa med tät djungel omkring sig är det inte enkelt att ta sig dit.

Och det är just där vi hittar svaret till varför Machu Picchu är så välbevarat. Machu Picchu övergavs nämligen på 1500-talet vid spanjorernas erövring. Dock hittade aldrig spanjorerna Machu Picchu, vilket gjorde att Machu Picchu var bortglömt under nästan 600 år. Inte förrän 1911 hittade den amerikanske historikern Hiram Bingham Machu Picchu. Han skrev boken "Lost City" som även blivit stadens smeknamn på engelska.

Maccu Picchu betyder Gamla bergstoppen och var inte en vanlig stad, utan snarare ett lantställe för inkan och hans hov. Man tror att det var inkan Pachacuti som uppförde Machu Picchu, men det övergavs mindre än 100 år senare för att glömmas bort. Ungefär 750 personer bodde i staden, som mest bestod av tempel, palats och ett fantastiskt observatorium.

Maccu Picchus stora mysterium är de skelett man hittat där, närmare bestämt 173 stycken, varav 150 av dem var kvinnor. Hur de dött vet man inte, men det har skett ungefär vid samma tidpunkt.

I dag är det populärt att vandra Inkaleden när man besöker Machu Picchu, men det är fortfarande ett ganska exotiskt resmål på grund av sin otillgänglighet.

Resa dit:
Flyg till Cusco, därifrån tåg till Machu Picchu.

Prisexempel:
Stockholm - Cusco: fr. 10400 kr med Continental.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar