lördag 3 januari 2009

Niagarafallen


Niagarafallen upptäcktes av på 1600-talet Louis Hennepin och har sedan dess blivit en av Nordamerikas populäraste sevärdheter, bland annat bland amerikaner på bröllopsresa.

Niagarafallen är inte speciellt på grund av sin höjd, utan på grund av sin bredd. Niagarafallen består av American Falls, Bridal Veil Falls och Canadian Falls, alla med ungefär 50 meter fallhjd. Det är bredden som gör Niagarafallen speciellt - American Falls är 325 meter brett och Canadian Falls 920 meter brett.

Niagarafallen ligger på gränsen mellan USA och Kanada och består av tvillingstäderna Niagara Falls, New York och Niagara Falls, Kanada. Dess extrema vattengenomströmning kan inte hittas någon annanstans i de båda länderna. Men det är långt från full kapacitet. Ungefär 50 - 75 % av vattnet pressas genom turbiner som förser USA och Kanada med elektricitet.

Niagarafallen har alltid lockat till sig våghalsar och 1824 var Sam Patch den första mannen som överlevde ett hopp nedför fallen. 1901 var det skolfröken Annie Taylor som var den första att åka nedför i en tunna (med sin katt). Hon överlevde. Katten finns dock ingen dokumentation om.

Niagarafallen har inspirerat många författare och återfinns i böcker av bland annat Charles Dickens och Henry James.

Resa dit:
Flyg till Toronto, därifrån tåg.

Prisexempel:
Göteborg - Toronto: fr. 5300 kr med SAS

Källor / Läs mer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar