torsdag 15 januari 2009

Akropolis i Aten

När man säger Akropolis tänker de flesra på Akropolis i Aten, men sanningen är att Akropolis är grekiska för en stad på en klippa. Det finns alltså flera Akropolis, bland annat ett väldigt vackert och välbevarat på Rhodos.

Men i det här avsnittet ska vi berätta om Akropolis i Aten.

Akropolis finns i stadsdelen Plaka, gamla stan i Aten, 150 meter över havet. Här har det bott människor sedan 6000 år tillbaka, men runt 500 f.kr. hade området förändrats. Från att ha varit ett vanligt bostadsområde hade det blivit ett religiöst område, där man bland anat offrade till gudinnan Athena.

Det första Akropolis som byggdes upp förstördes av persiska kungen Xerxes på 480-talet f.kr. 467 - 406 f.kr byggde Perikles upp staden igen såsom vi känner till den nu. Allra kändast är förmodligen det vackra templet Panthenon (inte att förväxlas med Pantheon i Rom).

Under 100-talet före Kristus erövrades Aten av romarna, men Akropolis fick stå kvar, ganska orört. Men med tiden förändrades användsningsområdet, allt eftersom erövrare kom dit. Under medeltiden var till exempel Panthenon ett tempel tillägnat Jungfru Maria, istället för Athena. På 1500-talet invaderade turkarna och då blev Panthenon istället en moské.

Det största hotet mot Panthenon i dag är miljöförstöringen i Aten.

Resa dit:
Flyg till Aten.

Prisexempel:
Stockholm - Aten: fr. 1700 kr med Swiss.

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Unesco
- in2greece.com

Bild: Andy-Kowalik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar