tisdag 20 januari 2009

Förbjudna staden

Förbjudna staden (Zijin Cheng) byggdes på 1420-talet, under Mingdynastin, av främst kejsar Yongle. Det kallas även kejsarpalatset (Gugong) då det var kejsarnas bostad. 1911 störtades kejsardömet Qing, men den sista kejsarfamiljen (med kejsare Pu Yi) bodde kvar tills 1924. Under de 500 år Förbjudna Staden var kejserligt residens regerade 25 kejsare innanför murarna. Efter det öppnades Förbjudna staden för allmänheten.

Anledningen att Förbjudna staden kallas just Förbjudna staden är att under de 500 år som kejsarfamiljen bodde där, fick ingen vanlig människa komma in i palatset. Dock fanns det många tjänare; cirka 9000 hovdamer och 10000-20000 eunucker (sedan 200 f.kr. har männen som arbetar vid hovet varit tvungna att vara eunucker, kastrerade sådana, för att de inte skulle locka kejsarfamiljens fruar och konkubiner). Men ingen annan fick komma in i Förbjudna staden. Förbjudna staden omges av 9 meter höga murar.

Kvarteren runt Förbjudna staden kallas Kejsarstaden då dessa beboddes av alla människor som jobbade i förbjudna staden, d.v.s. hovdamer och eunucker. Förbjudna staden är uppdelad i två delar. Den norra delen består av kejsarfamiljens boende och den södra består av salar och annat där audiencer och ceremonier anfördes.

Trots att förbjudna staden endast var bebodd av kejsarfamiljen sägs det ha 9999 rum. 9 står för lycka i Kina, som alltid har trott mycket på siffror, andar och astrologi.

Förbjudna staden har blivit rejält plundrat, bland annat av japaner under andra världskriget, men när du är där kan du inte föreställa dig det. American Express finansierar sedan tio år tillbaka en permanent restaurering av Förbjudna staden vilket gör att den är ovanligt bevarad.

Resa dit:
Flyg till Beijing

Prisexempel:
Stockholm - Beijing: fr. 4700 kr med SAS

Källa:
- Älskade Beijing

Bild: Privat

1 kommentar: