torsdag 8 januari 2009

Petra

Staden Petra är i dag Jordaniens populäraste sevärdhet och det är inte svårt att förstå. Petra ligger tio mil norr om Aqaba och är omgiven av höga berg. Petra är en del av Wadi Arabah, dalgången som leder från Döda havet till Akabaviken. petra byggdes cirka 800 - 700 f.kr.

Petra var en stad under antiken som först tillhörde nabatéerna och därefter blev en del av romarriket. Nabatéerna var ett arabaiskt nomadfolk som först använde staden som utgångspunkt för plundringståg, men insåg snart att den passade bättre som karavanhandelplats. Plinius den äldre skrev att staden var centrum för karavanhandel första århundradet efter Kristus då staden upplevde sin storhetsperiod och över 3000 personer bodde i Petra.

Under 1200- och 1300-talet skedde flera jordbävningar och staden förföll. Kort därefter övergavs staden och föll i glömska. Petra återupptäcktes av den schweiziske upptäcktsresaren Johann Ludvig Buckhardt.

Vad som gör Petra speciellt är att nästan hela staden är urhuggen ur berget som omger staden. I Petra finns bland annat tempel, kungagravar gator och en amfiteater.

Resa dit:
Flyg till Amman. Buss eller bil till Petra.

Prisexempel:
Stockholm - Amman: fr. 4500 kr med Turkisk Airlines.

Källor / Läs mer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar