fredag 2 januari 2009

Eiffeltornet

Det tog två år för fransmännen att bygga Eiffeltornet och krävde endast en mans liv (till skillnad mot kinesiska muren som vi skrev om i går). Invigningen skedde 31 mars 1889 för "fint folk" medan allmänheten först fick besöka Eiffeltornet 6 maj samma år.

Anledningen till att Eiffeltornet byggdes var världsutställningen 1889 som firade 100-års-jubileet av Franska Revolutionen. Redan då var Paris' kulturelit skeptisk till byggnadsverket och man lovade att Eiffeltornet skulle rivas 20 år senare. Men 20 år senare hade man insett hur bra Eiffeltornet var för telekommunikationen och byggnaden fick stå kvar.

Arkitekten Gustav Eiffel gjorde sig inte enbart känd för Eiffeltornet utan fick även äran att designa stommen till Frihetsgudinnan som skänktes till USA.

Eiffeltornet var från början runt 300 meter högt, men byggdes på 1959 med ett tjugotal meter. Anledningen? Jo, en otroligt glamourös tv-mast! Eiffeltornet var världens högsta byggnad fram tills 1930 då Chrysler building byggdes.

Var sjunde år målas Eiffeltornet om, vilket tar 15 månader för 25 målare. Från början hade Eiffeltornet en mörkröd färg, men i dah gar det fått en gulare färg. För måleriet krävs 60 ton målarfärg.

Eiffeltornet är en av de populäraste sevärdheterna i världen och i dag har det haft cirka 220 miljoner besökare. För att komma upp i Eiffeltornet behöver du gå upp för 1665 trappsteg. Eller så tar du bara hissen.

Resa dit:
Flyg till Paris.

Prisexempel:
Köpenhamn - Paris: fr. 1100 med Norwegian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar