måndag 26 januari 2009

Colosseum

Amfiteatern Colosseum började byggas 72 e.kr av kejsare Vespasianus, men gjordes klart av hans son Titus 80 e.kr. 20 000 slavar krävdes för att bygga den enorma amfiteatern. Colosseum fick sitt namn från en stor koloss, d.v.s. staty, utanför föreställande kejsare Nero. Colosseum är 524 meter i omkrets om rymde över 50 000 besökare.

Många myter finns kring vad som skedde på Colosseum. Vad man vet är att det användes till teater, strider mellan vilda djur, gladiatorspel och avrättningar. Det finns myter om att det fanns tillfällen då man fyllde Colosseum med vatten, sänkte ner riktiga skepp och visade sjöslag som varit viktiga i Romarrikets historia. Detta är dock myt och har förmodligen aldrig hänt.

Colosseum användes till 407 efter kristus då det övergavs på grund av kristendomens inmarsch i Rom. Man smälte ner Neros staty och gjorde samma med Colosseums armeringar för att använda till vapen, vilket gjorde byggnaden labil och var skälet till att det rasade 1349.

Colosseum har därefter haft många användningsområden. Under 500-talet byggdes en kyrkan inuti och arenan blev kyrkogård. Senare blev det även bostäder och affärer där inne.

Colosseum lever dock vidare på flera ställen i Rom. Marmorn fraktade man nämligen brt och byggde bland annat Fontana Di Trevi och St Peterskyrkan med.

Till skillnad mot vad man kan tro i dag, och vad som gestaltas i film, hade inte Colosseum ett öppet mot himmelen. Colosseum hade ett skinntak som skyddade mot sol och regn.


Resa dit:
Flyg till Rom

Prisexempel:
Stockholm - Rom: fr. 1100 kr med Norwegian

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Rom-turist.se
- Romulus.nu

Bild: Alleria & Glen McLarty

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar