torsdag 1 januari 2009

Kinesiska muren


Kinesiska muren började byggas under 400-talet före Kristus på grund av de oroligheter som fanns inom riket. På 200-talet enades sex kungadömen Qin Shi Huang och bygget startades på riktigt. Kinesiska muren fortsatte att byggas på i omgångar fram tills 1600-talet och är i dag det längsta byggnadsverket i världen byggt av människor.

Kinesiska muren är 640 mil lång och har uppemot 24 000 vakttorn. Kinesiska muren är en faktiskt en serie murar, till skillnad mot en lång mur.
Kinesiska murens syfte handlade inte enbart om att hålla fiender ute utan hade två andra effekter:
1. Avskräckningssyfte. Att ha byggt en sådan mur bevisade att de hade makt och pengar.
2. Kommunikation. Muren förbättrade och effektiviserade kommunikationen inom riket.

Kinesiska muren byggdes framför allt av straffångar och politiska fångar. Vid utgrävningar har man funnit människoskelett som förmodligen är de fångar som dog under det hårda arbetet. Murbygget sysselsatte många, vid Kristi födelse arbetade 100 000-tals människor med att utvidga och reparera muren. På 600-talet var siffran en miljon.

Under Yuan och Qing stannade byggandet av muren då de viktiga områdena i Kina flyttade norrut. På 1600-talet stormade till exempel manchurerna Beijing, som varit det folk murarna skulle hålla ute.

I dag är muren till stor del förfallen, och det är framför allt delen nära Beijing som besöks. Mao rev delar av muren för att bygga militärbaracker. Vissa av dessa kan man fortfarande se när man reser från Beijing.

Resa dit:
Flyg till Beijing.

Prisexempel:
Stockholm - Peking: fr. 4700 kr med SAS

Källor /Läs mer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar