torsdag 12 februari 2009

Tobasjön

Tobasjön, eller Lake Tobapå engelska, är inte imponerande på grund av dess storlek. Med en yta stor som Vättern är det kanske inget som lamslår oss av fascination. Men Tobasjön innehar faktiskt ett världsrekord. Det är nämligen världens största vulkaniska sjö. Den skapades för 70 000 år sedan då vulkanen Toba hade ett utbrott. Tobasjön är otroligt djup, och på sina ställen är det en halv kilometer till botten. Tobasjön ligger på Sumatra i Indonesien.

I dag är inte livet enkelt för befolkningen. Under 1900-talet ökade turismen, och många valde att bygga hotell och andra affärer för turismnäringen, men på grund av politiska oroligheter sjönk turismen. När tsunamin förstörde stora delar av Sumatra stoppade det återstående turism och området är oerhört fattigt i dag. Området kring Lake Toba berördes dock ej av tsunamin.

Resa dit:
Man kan flyga till Medan och ta sig därifrån men buss, men det är dyrt. Billigare är att ta sig till Singapore eller Kuala Lumpur och flyga därifrån med ett lågprisflyg, alternativt ta färja från malaysiska Geogetown.

Prisexempel:
Stockholm - Medan: fr. 13 000 kr med Singapore Airlines.


Källor / Läs mer:
- Wikipedia (Sv)
- Wikipedia (En)
- Backpacking.se

Bild: Maessive

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar