onsdag 4 februari 2009

Teatro Colon

Teatro Colon, eller Columbus Theatre på engelska, är en av Buenos Aires populäraste sevärdheter. Tyvärr är Teatro Colon stängt för restaurering fram tills 2010, så det går ej att besöka för tillfället, men man kan titta på det utifrån.

Teatro Colon är ett operahus, men inte det första med det namnet i Buenos Aires. Buenos Ares hade länge varit en viktig operastad med ett stort intresse bland befolkningen och 1857 slog det första Teatro Colon upp portarna vid Plaza Mayo. Första operan var La Traviata och invånarna var förtjusta.

Men 1888 stängdes Teatro Colon, varför vet man inte, och då påbörjades planeringen av nya Teatro Colon. Arkitekten Francesco Tamburini anlitades 1888 och skissade upp operan som fick hämta inspiration från den italienska renässansen. Till hjälp tog han den unge arkitekten Vittorio Meano. Men Teatro Colons historia skulle bli dramatisk. Tamburini gick bort 1889 och lärlingen fick ta över. Sen gick Meano bort 1904. Man tillkalade då den belgiske arkitekten Julio Dormal som färdigställe Teatro Colon.

1908 slog Teatro Colon upp portarna och är i dag Buenos Aires mest älskade sevärdhet.

Resa dit:
Flyg till Buenos Aires

Prisexempel:
Köpenhamn - Buenos Aires: fr. 7600 kr med Iberia

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Officiell hemsida

Bild: Matito

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar