söndag 8 mars 2009

Karnak


Det väldiga tempelkomplexet Karnak kallades ursprungligen Ipet-isut – "Den heligaste av platser" – och är världens största forntida religiösa plats. Uppförandet började på 1500-talet f.Kr. och fortlöpte under ett trettiotal olika faraoner, vilket ledde till den mångfasetterade prakt Karnaks skatter idag uppvisar, och är förståeligt nog en av de mest välbesökta sevärdheterna i Egypten.

För gillar man att imponeras av monumental arkitektur så är detta ett självklart resmål; här i forna Thebe formligen kryllar det av tempel och kapell, statyer och sfinxer. För att inte tala om de 16 raderna av totalt 134 stycken gigantiska pelare, mellan tio och 22 meter höga och med en diameter på över tre meter.

Resa dit:
Flyg till Kairo eller Luxor, därifrån buss eller taxi

Prisexempel:
Köpenhamn - Kairo: fr. 3289 kr med Lufthansa.

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- TourEgypt

Bild: Son of Groucho

fredag 6 mars 2009

Pagan

Att med ord försöka förklara hur otroligt vackert ruinstaden Pagan är går knappt att göra. Över 2000 höga tempel reser sig ovanför regnskogen och tystnaden är otrolig.

Pagan var huvudstad i kungariket Bagan i nuvarande Myanmar 849-1287. Kärt barn har många namn och förutom Pagan och Bagan har staden även kallats Arimaddanapura, Arimaddana Tambadipa och Tassadessa. I Pagan finns över 2000 tempel.

Myanmar är ett land i kris, med en militärdiktatur vid makten som stryper landets framtid. Även Pagan har märkt av det. UNESCO har i flera år stridit för att göra Pagan till en world heritage site, men militärjuntan vägrar. istället har de själva restuarerat platsen, vilket int gått så bra. dessutom har de anlagt en golfbana och byggt en motorväg rakt igenom området.

Resa dit:
Enklast är att flyga först till Chiang Mai och sedan ta ett lågprisflyg till Pagan.

Prisexempel:
Stockholm - Chiang Mai: fr. 6367 kr med Thai Airways

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Wikipedia ( En)


Bild: jmhullot

torsdag 5 mars 2009

Wat Pho

Wat Pho är ett måste för dig som resa till Bangkok och vill hinna med ett par sevärdheterr. Wat pho är ett buddhistiskt tempel som byggdes på slutet av 1700-talet. Mest känt är det för den 46 meter långa liggande buddhan (se bild) men det som gör Wat Poh riktigt speciellt är att det var här traditionell thaimassage uppfanns.

Wat Pho är en av Bangkoks största wats och har över 1000 buddhafigurer.

I Wat Pho fanns Thailands första universitet, med medicinsk inriktning. Än i dag finns en skola här och du erbjuds förstklassig thailändskt massage.

Resa dit:
Flyg till Bangkok

Prisexempel:
Stockholm - Bangkok: fr. 5024 kr med Aerosvit

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Into Asia

Bild: Edwin11

onsdag 4 mars 2009

Vasilijkatedralen

Vasilijkatedralen är lika mycket Moskva som Eiffeltornet är Paris och Colossem är Rom. Vaslijkatedralen är Moskvas främsta sevärdhet och har en arkitektur som är svår att häpnas av.

Vasilijkatdralen byggdes 1555-1561 på uppdrag av Ivan den förskräcklige för att fira erövrandet av Kazan. Man brukar säga att arkitekten Postnik Jakovlevs ögon stacks ut när hn var färdig för att han aldrig skulle kunna göra något så vackert igen. Detta är dock förmodligen en myt.

Inuti Vasilijkatedralen finns hela tio stycken kapell / kyrkor. Vasilijkatedralen ligger på Röda Torget i Moskva.

Resa dit:
Flyg till Moskva

Prisexempel:
Stockholm - Moskva: fr 1678 kr med SAS

Källor / läs mer:
- Wikipedia
- Rysslands röst

Bild: thisisbossi

tisdag 3 mars 2009

Budapests kungliga slott

Budapests (Eller Buda som den här delen av staden hette på den tiden) slottsområde grundades redan under 1300-talet och under 1500-talet flyttade kungligheter upp på höjden. Turkarna invaderade 1541 och regerade där tills 1686 då habsburgarna invaderade Buda och förstörde det dåvarande slottet. Det nuvarande slottet byggdes under 1800-talet och fick ett barockt utseende. Dock förstördes stora delar av slottet under andra världskriget och har fått byggas upp igen.

Resa dit:
Flyg till Budapest

Prisexempel:
Göteborg - Budapest: 979 kr med Malev


Källor / Läs mer:
- Budapest Tourist Guide
- Wikipedia

Bild: J_Makk

måndag 2 mars 2009

Ngorongoro

Ngorongoro är ett naturskyddsområde i norra Tanzania som gränsar till Serengeti, vilket det tidigare också har tillhört.

Anledningen att många besöker området är att man här kan hitta en av världens största calderas (d.v.s. ihopsjunkna vulkaner) som felaktigt kallas Ngorngorokratern (det är alltså ingen krater).

Ngorongoros caldera är cirka 20 km vid och 600 meter djup. Här lever många av Afrikas djur ifred och tar sg bara uppför branten om de absolut måste.

Området är även intressant på grund av att detta anses vara en av de första platserna människor bebodde. Man har funnt Homo habilis här och 3,5 miljoner gamla människoliknande fotspår.

Resa dit:
Enklast är att ta sig till Kenyas huvudstad Nairobi och därifrån ta sig med buss.

Prisexempel:
Köpenhamn - Nairobi: fr. 4773 kr med Virgin.


Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Savannen

Bild: Stig Nygaard

söndag 1 mars 2009

Teotihuacán


Bara fem mil från Mexico City finner man Teotihuacán – den heliga staden "där gudarna skapades". En stad som under sin storhetstid kring 300- till 600-talet var en av världens då största och som med sina cirka 100 000 invånare spelade en betydande roll i Mesoamerika.

Här kryllar det av historiska lämningar av monumentala proportioner, varav Quetzalcóatl-templet, Månpyramiden och Solpyramiden är några av de mest prominenta. Och känner man inte för att bara bestiga ruiner så finns här gott om välbevarade färgstarka väggmålningar att beundra, eller varför inte ta en uppfriskande promenad längs med Miccoatli – "de dödas gata".

Resa dit:
Flyg till Mexico City

Prisexempel:
Stockholm - Mexico City: fr. 6509 kr med KLM.


Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- UNESCO

Bild: k.riboo