lördag 28 februari 2009

Underjordiska staden i Montreal

Under centrala Montreal breder ett mer än 32 km långt nätverk av tunnlar ut sig över tolv kvadratkilometer. Denna världens största underjordiska stad – RÉSO eller La Ville Souterraine även kallad – har dock mer än ändlös vandring att erbjuda. Här ryms även ungefär 2000 affärer, 1200 kontor, 200 restauranger, 40 banker, sju hotell, en kyrka, tre utställningshallar, och The Bell Center – som i sig rymmer både teater, amfiteater och NHLs största hockeyarena – för att bara nämna en del av utbudet.

Man når den underjordiska staden via någon av de cirka 200 anknytningspunkterna, och för transport finns sju tunnelbanestationer, två pendeltågsstationer och två bussterminaler.

Resa dit:
Flyg till Montreal

Prisexempel:
Stockholm - Montreal: fr. 4877 kr med Air Canada.


Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- A view on cities
- Bell Centre

Bild: timshortt

fredag 27 februari 2009

Vinterpalatset i Mongoliet / Bogdo Gegens palats

De flesta som besöker Ulan Bator gör det för att de stannar till här på väg till Beijing med transsibiriska järnvägen. Men vinterpalatset är väl värt sitt besök.

Vinterpalatset byggdes 1893 - 1903 och var därefter hem i 20 år till Bogd gegen / Jebtzun Damba Hutigt VIII som var buddhisternas sista konung och Buddha i Mongoliet, liknande Dalai Lamas ställning i Tibet. Han levde här i 20 år innan han avsattes och Buddhor slutades utses.

I dag är vinterpalatset museum och en av ulan Bators främsta sevärdheter.

Resa dit:
Flyg till Moskva, därifrån Transibiriska järnvägen.

Prisexempel:
Stockholm - Moskva: fr. 1128 kr med SAS
Transsibiriska järnvägen: fr. 2500 kr.

Källor / Läs mer:
- Legend Tours

Bild: yeowatzup

torsdag 26 februari 2009

Galapagosöarna

Galapagsöarna består av 19 öar som ligger 100 mil utanför Ecuadors kust. Öarna upptäcktes 1535 av Fray Tores de Berlanga och öarna var då obebodda. Huruvida det funnits en lokalbefolkning tvistas det fortfarande om.

Galapagosöarna annekterades av Ecuador 1832 och har sedan dess blivit ett av landets populäraste turistmål. Galapagos är en nationalpark och därmed är bara 2,5 % av ytan bebodd och bebyggd.

Anledningen att man besöker Galapgos är naturen. Djurlivet är rikt, med många endemiska arter (de finns bara här) och dt var även här Charles Darwin studerade djurlivet innan han skrev sin teori om det naturliga urvalet.

Resa dit:
Flyg till Quito och därifrån gruppresa med flyg (besöks tillåts endast i grupp). Kan ordnas antingen från Sverige eller i Quito.

Prisexempel:
Stockholm - Quito: fr. 7900 kr med LAN

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Svenska Dagbladet


Bild: Bensonkua

onsdag 25 februari 2009

Burj Al Arab

Burj Al Arab som öppnade 1 december 1999 blev snart känt för sin klassificering, nämligen världens enda sjustjärniga hotell. Detta stämmer dock inte, Burj Al Arab är klassificerat som 5 star deluxe.

Burj Al Arab, Arabernas torn på arabiska, är 321 meter högt vilket gör det till världens näst högsta hotell. Det ligger 300 meter ut i havet på en konstgjord ö och har en fantastisk utsikt över Dubai. Här bor inte vem som helst, alla rum är sviter, den minsta 170 kvadratmeter och största 780 kvadratmeter.

Burj Al Arab är bling bling. Minst sagt. 2000 kvadratmeter av interiören är täckt av 22 karat guld. På 28:e våningen finns en helikopterplatta. Mina rummet går för 1000 dollar per natt. de största rummen har egna biografer. 20 Rolls Royce står parkerade i garaget, redo att hämta upp gäster.

Byggnaden föreställer ett dhowsegel och har blivit en symbol för det rika Dubai. Entrén för dig som bara vill ta en drink i hotellets bar kostar 400 kr. 1200 anställda arbetar där för att sköta om gästerna, trots att hotellet endast har 202 sviter.

Resa dit:
Flyg till Dubai

Prisexempel:
Stockholm - Dubai: fr. 2867 kr med Aerosvit

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Aftonbladet

Bild: catsper

tisdag 24 februari 2009

Ishotellet i Jukkasjärvi


Ishotellet i Jukkasjärvi var det första ishotellet i världen när det byggdes för första gången 1990. Ishotellet byggs nämligen varje år i november, öppnas för besökare i mitten av december och smälter sedan bort i april - maj.

Ishotellet ser aldrig likadant ut, utan olika konstnärer bjuds in att designa rummen varje år. I år hade ishotellet cirka 80 rum, men till skillnad mot vad många tror behöver man inte bo i ett av dessa rum. Ishotellet har även värmda timmerstugor där man kan bo.

Om man väljer att sova i en av sviterna får man en särskild fibersovsäck och får sova på ett lager av renfällar.

Resa dit:
Flyg eller tåg till Kiruna. Därifrån cirka 1,5 mil till Ishotellet.

Prisexempel:
Stockholm - Kiruna: fr. 919 kr med Norwegian

Källor / Läs mer:
- Officiell webbplats
- Wikipedia

Bild: Ezioman

måndag 23 februari 2009

Kyoto

Efter Tokyo är Kyoto det absoluta måstet när man reser till Japan. Hit vallfärdar miljoner turister varje år, inte minst japaner som vill besöka den forna huvudstaden.

Kyoto var Japans huvudstad 794-1868 och är fortfarande en viktig stad då det är här Japans konung kröns.

Anledningen att man reser till Kyoto är att staden har över 1600 tempel som bevarats och är i gott skick. Medan andra delar av Japan bombades hårt under andra världskriget skonades Kyoto.

Resa dit:
Flyg till Osaka och därifrån buss eller tåg.

Prisexempel:
Göteborg - Osaka: 7300 kr med Air France

Källor / läs mer:
- Wikipedia
- Kyoto Travel Guide

Bild: One mans perspective

söndag 22 februari 2009

Mount Everest

Om man gjorde en topplista över de mest kända, men minst välbesökta sevärdheterna så torde Mount Everest ligga ganska bra till. Och det är kanske inte så märkligt, om man förutsätter att de flesta av oss inte tycker att 8848 meter av is, klippor och syrefattig luft låter som en toppensemester. Men trots att man numera dessutom måste betala upp till $25 000 för klättringstillstånd på Mt. Everest så hade 1997 hela 2436 klättrare, med högst varierande erfarenhetsgrad, gett sig i kast med den faktiskt livsfarliga bestigningen – hittills har 210 personer fått sätta livet till under sina försök att bemästra bergsmassivet mellan Nepal och Tibet.

Känner man sig trots allt hugad att ge sig i kast med ärkeäventyret som Mount Everest har att erbjuda så rekommenderas bakgrundskoll på ens bergsguider (för att undvika stölder och andra missöden), rikligt med syrgastuber, och en stor portion uthållighet. Känsliga avrådes då det ryktas om att diverse former av osedligt leverne försigår i det tibetanska baslägret.

Resa dit:
Flyg till Kathmandu, flyg till Lhasa, och vidare med jeep/till fots.

Prisexempel:
Stockholm - Kathmandu: fr. 8826 kr med Finnair.

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- National Geographic's Everestsida
- Resdagbok

Bild: chinesegary

lördag 21 februari 2009

Sfinxen


Sfinxen i Giza är världens största monolitmonument – dvs uthuggen ur ett och samma stenblock – och tros ha byggts av farao Khaefre ca 2500 f.Kr. Man tror även att Khaefre stod modell för sfinxens ansikte.

Sfinxen sträcker sig 73,5 meter på längden och 20 meter på höjden, och hyser ett mindre tempel mellan framtassarna. Varför näsan ramlat av är ännu inte klarlagt, men en teori är att en Muhammad Sa'im al-Dahr i vredesmod förstörde den av religiösa motiv. Oklarheter förekommer också i tolkningen av vad sfinxen egentligen föreställer – ett vaktande lejon eller en hund/hyena symboliserande dödsguden Anubis är bara två varianter. Vissa tror till och med att huvudet ursprungligen föreställde ett lejon och först senare omformades till sin nuvarande skepnad.

Resa dit:
Flyg till Kairo, därifrån buss

Prisexempel:
Stockholm - Kairo: fr. 3129 kr med British Airways.


Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- DailyMail

Bild: Mrs Logic

fredag 20 februari 2009

Pyramiderna i Giza


Dryga milen från Giza, Egyptens tredje största stad, ligger Gizaplatån – en arkeologisk guldgruva, och skådeplats för några av historiens mäktigaste byggnadsverk. Tillsammans med sfinxen utgörs de mest imponerande av dessa av Cheopspyramiden, Chefrenpyramiden och Mykerinospyramiden, namngivna efter faraonerna Khufus, Khaefre, och Mekaure – far, son respektive sonson, ett ättlingaled tydligt representerat i pyramidernas inbördes storleksförhållande.

Cheopspyramiden, den största av dem, är det sista kvarvarande av antikens sju underverk. Den har en omkrets på nästan en kilometer, mätte ursprungligen 146,7 meter på höjden, och för att bygga den krävdes tiotusentals arbetare och cirka 2,3 miljoner stenblock med en medelvikt på ungefär 2,5 ton.


Resa dit:
Flyg till Kairo, därifrån buss

Prisexempel:
Stockholm - Kairo: fr. 3129 kr med British Airways.


Källor / Läs mer:
- Wikipedia

- Wikipedia

Bild: Bruno Girin

torsdag 19 februari 2009

Iguazufallen

Iguazufallen är 150 - 250 vattenfall (beroende av säsong och vattennivå) som utgör en naturlig gräns mellan länderna Brasilien, Paraguay och Argentina. Remsan är nästan tre kilometer lång och det högsta fallet, Djävulsgapet är nästan 80 meter högt.

Namnet Iguazu kommer från språket Guarani, som talas i bland annat Paraguay, och betyder stort vatten.

Resa dit:
Flyg till Buenos Aires och därifrån buss eller inrikesflyg.

Prisexempel:
Stockholm - Buenos Aires: fr. 7622 kr med Delta Airlines

Källor / Läs mer:
- Iguazufallen
- Kilroy Travels

Bild: Carlos Alampol

onsdag 18 februari 2009

Amazonas

Amazonas är världens största regnskog och nationaparken täcker cirka 7 miljoner kvadratkilometer. Själva regnskogen är fem miljoner kvadratkilometer stor vilket är lika med tolv gånger så stort som Sverige.

När Amazonas skapades är oklart. Vissa forskare menar att det var redan på Krita, medan dinosaurierna levde, medan andra menar att det var först eteråt för cirka 64 miljoner år sedan. Amazonas sträcker sig över nio länder, men 60 % är i Brasilien.

När europeerna kom till området bodde cirka sju miljoner indianer i området, men i dag har ursprungsbefolkningen sjunkit till 450 000. Ungefär 10 % av Amazonas har odlats av indianerna, som tagit väl hand om området och värnat om ekosystemet.

Amazonasfloden som går genom regnskogen är världens största men inte en enda bro korsar den.

Resa dit:
Flyg till Manaus, därifrån buss.

Prisexempel:
Stockholm - Manaus: fr. 9200 kr med KLM.

Källor:
- Wikipedia
- New7wonders.com

Bild: L.Marco-Ramalho

tisdag 17 februari 2009

Graceland

Graceland som ligger söder om Memphis i Tennessee var Elvis Presles hem i tjugo år (1957-1977) och det var i husets badrum som han dog. I dag besöks Graceland som varit öppet för allmänheten av nästan en halv miljon människor varje år som vill hylla legenden.

Graceland byggdes 1939 av S.E. Toof som valde att ge godset namnet Graceland, efter hans ditter Grace Toof. Elvis köpte huset 1959 för 100 000 dollar, och la stora summor på att renovera det. När Elvis föräldrar och ahnd själv gick bort, begrades dessa utanför huset vid en minneslund.

Resa dit:
Flyg till Memphis

Prisexempel:
Stockholm - Memphis: fr. 4422 kr med Continental Airlines

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Officiell webplats

Bild: Joe Shlabotnik

måndag 16 februari 2009

Walt Disney World

Walr Disney World, eller bara Disney World som det brukar kallas, är världens största nöjesparksområde. Till skillnad mot vad många tror är inte detta en nöjespark utan består av sex stycken.

Dessa är:
Magic Kingdom: Förmodligen den kändaste och mest besökta. Detta är sagornas värld och här kan man bland annat träffa Musse och Långben.
Epcot: Har en världsutställning av i dagsläget elva länder som visa kända byggnader och har restauranger från sina länder.
Disney-MGM: Filmens nöjespark.
Animal Kingdom: Djurpark.
Hollywood Studios: Här får du se behind the scenes!
Typhoon Lagoon : Vattenpark.

Disney World öppnade 1971 och är i dag en av USA:s mest besökta secvärdheter.

Resa dit:
Flyg till Orlando.

Prisexempel:
Stockholm - Orlando: 3996 kr med Delta Airlines

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Officiell webbplats

Bild: Ashugarg

söndag 15 februari 2009

Operahuset i Sydney


1955 hölls en tävling om att få utforma Sydneys nya operahus, och vann gjorde danske arkitekten Jørn Utzon. Hans designförslag hade först setts skeptiskt på till följd av sin extrovert expressionistiska och byggnadstekniskt komplicerade karaktär, men vann till slut, mycket tack vare finske arkitekten Eero Saarinen – den av jurymedlemmarna som vurmade mest för Utzons design.

Operahuset började byggas i Sydneys hamn 1958 och beräknades då stå färdigt fem år senare, 1963. En lång rad fördyrande komplikationer kom dock i vägen, och först 1973 kunde Utzon, och ingenjörsfirman Ove Arup & Partners, färdigställa sitt monumentala projekt. Kostnaden för bygget hade då halkat iväg rejält, och landade på 102 miljoner AUD – ca 95 miljoner mer än den ursprungliga budgeten beräknats till.

Allt sedan dess har operahuset i Sydney blivit en världskänd symbol för hela Australien, tagits upp på UNESCOs världsarvslista, och 2003 belönades Jørn Utzon med Pritzkerpriset – arkitekturens finaste utmärkelse.

Resa dit:
Flyg till Sydney

Prisexempel:
Stockholm - Sydney: fr. 9469 kr med Air China.

Källor / Läs mer:
- SvWikipedia 
-EngWikipedia 
- Officiell sida 

Bild: Lutherankorean

lördag 14 februari 2009

Lutande tornet i Pisa


Det tog nästan 200 år att bygga det lutande tornet i Pisa och redan på det femte byggnadsåret började det, till följd av underdimensionerat fundament i kombination med allt för instabil jordgrund, få sin karakteristiska lutning. Och hade det inte varit för det envetna krigandet i regionen – som gång på gång sköt upp bygget, och därmed gav jorden en chans att sätta sig – hade tornet med största säkerhet vält innan det ens hunnit färdigställas.

För att minska tipprisken byggdes de sista våningarna med en sida lägre än den andra, vilket gav tornet dess böjda karaktär.

Från februari 1964 till maj 2008 har åtskilliga åtgärder tagits för att säkerställa tornets framtid, och enligt uppgift ska det nu klara att fascinera människor med sin oroväckande lutning i åtminstone 200 år till.

Resa dit:
Flyg till Pisa

Prisexempel:
Stockholm - Pisa: fr. 1962 kr med Lufthansa.


Källor / Läs mer:
- Wikipedia 
- Officiell sida 

Bild: Rosino 

fredag 13 februari 2009

Victoriafallen


Victoriafallen som ligger i Zambesifloden mellan Zambia och Zimbabwe är en populär sevärdhet, inte minst i grannländerna.

Victoriafallen heter på lokalt språk Mosi-Oa-Tunya och betyder den dundrande röken. 1885 besökte upptäcktsresaren David Livingstone Victoriafallen och gav platsen namnet efter den engelska drottningen Victoria. Victoriafallen är ett av världens största vattenfall och är 1,6 kilometer brett och 105 meter högt.

Men Victoriafallen är också en plats som visar den svåra situation som finns i Zimbabwe. På den zambiska sidan av vattenfallet flockas turisterna. På Zimbabwes sida där staden Victoria Falls ligger står hotellen tomma, på grund av den kris i landet som skrämt bort turisterna.

Resa dit:
Flyg till Victoria Falls.

Prisexempel:
Stockholm - Victoria Falls: fr. 10 100 kr med Lufthansa

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Helsingborgs Dagblad
- Nationalencyklopedin

Bild: Zest-pk

torsdag 12 februari 2009

Tobasjön

Tobasjön, eller Lake Tobapå engelska, är inte imponerande på grund av dess storlek. Med en yta stor som Vättern är det kanske inget som lamslår oss av fascination. Men Tobasjön innehar faktiskt ett världsrekord. Det är nämligen världens största vulkaniska sjö. Den skapades för 70 000 år sedan då vulkanen Toba hade ett utbrott. Tobasjön är otroligt djup, och på sina ställen är det en halv kilometer till botten. Tobasjön ligger på Sumatra i Indonesien.

I dag är inte livet enkelt för befolkningen. Under 1900-talet ökade turismen, och många valde att bygga hotell och andra affärer för turismnäringen, men på grund av politiska oroligheter sjönk turismen. När tsunamin förstörde stora delar av Sumatra stoppade det återstående turism och området är oerhört fattigt i dag. Området kring Lake Toba berördes dock ej av tsunamin.

Resa dit:
Man kan flyga till Medan och ta sig därifrån men buss, men det är dyrt. Billigare är att ta sig till Singapore eller Kuala Lumpur och flyga därifrån med ett lågprisflyg, alternativt ta färja från malaysiska Geogetown.

Prisexempel:
Stockholm - Medan: fr. 13 000 kr med Singapore Airlines.


Källor / Läs mer:
- Wikipedia (Sv)
- Wikipedia (En)
- Backpacking.se

Bild: Maessive

onsdag 11 februari 2009

Terrakottaarmén

Terrakottaarmén är definitivt en sevärdhet som fascinerar en och de går knappt att sluta titta när man börjat. Terrakottaarmén är en del av kejsare Qins enorma gravområde. Kejsare Qin levde på 200-talet före Kristus och som så många andra högt uppstyrda hade han en vädigt materialistisk syn på döden. Han behövde ha med sig mycket. Kvinnor, ministrar, hästar, fåglar. Allt. Området där Qin skulle begravas och hans nödvändigheter grävdes när är 56 kvadratkilometer stort.

Terrakottaarmén skapades för att vara den armé som följde med honom in i döden. Det är 8000 statyer i bränd lera, som alla har unika utseenden och ansiktsdrag och därför kan föreställa riktiga soldater levande under den tiden.

Ungefär 700 000 arbetare och hantverkare krävdes för att skapa Terrakottaarmén. Och trots den enorma arbetsskaran tog det dem 39 år.

Terrakottaarmén har inte varit känd under många år, utan upptäcktes 1974 av några bönder som skulle gräva en brunn.

Resa dit:
Flyg till Xian.

Prisexempel:
Stockholm - Xian: fr. 8000 kr med Finnair

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- radio86

Bild: Michael Tyler

tisdag 10 februari 2009

Luxor

Luxor, eller Luxortemplet, är en av de självklara sevärdheterna om man reser till Egypten. Luxor började byggas rdan på 1300-talet före Kristus av kung Amonhetep III, och fortsatte byggas på av flera senare kungar såsom Tutanchamon och Ramses II. Till och med Alexander den Store hävdade att han varit nere i Luxor och restaurerat palatset till sin forna glans.

Luxor ligger i den antika staden Thebe, och kallades under den tiden Ipet Resyt, det södra haremet. Luxortemplet byggdes där ett tempel för Amon en gång stått och tillägnades gudarna Amon, Mut och Khonsu.

Resa dit:
Man kan flyga till Luxor, men enklast och billigast är att boka en charterresa till Hurghada och därifrån åka buss.

Prisexempel:
Charter med Fritidsresor: fr. 2998 kr

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Egyptenguiden

Bild: Argenberg

måndag 9 februari 2009

Kilimanjaro

Kilimanjaro är inte endast Afrikas högsta berg, utan även världens om man ser till fristående berg.

Första gngen Kilimanjaro bestegs var 6 oktober 1889 av tysken Hans Meyer. Sedan dess har Kilimanjaro utvecklats till en populär sevärdhet, och många besöker Kilimanjaro varje år för att just bestiga det.

Kilimanjaro är 5895 m.ö.h. högt och har två sorre toppar, Kibo i väster och Mvensi i öst. På toppen finns även en glaciär som långsamt smälter på grund av att Kilimanjaro haft torrare väder sedan 1800-talet (inte att förväxlas med global uppvärmning).

Resa dit:
Flyg till Kilimanjaro.

Prisexempel:
Stockhlm - Kilimanjaro: fr. 11300 kr med Ethiopian Airlines

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Norrköpings tidningar

Bild: Stig Nygaard

söndag 8 februari 2009

Angkor Wat


I norra Kambodja finner man resterna av Khmerriket (800- till 1400-talet), som under sin storhetstid även kontrollerade delar av dagens Laos, Thaiand, Vietnam och Indonesien. Och i dess huvudstad Angkor, världens största förindustriella stad – en stad innefattandes över tusen tempel – reser sig Angkor Wat, ett av världens största religiösa monument.

Angkor Wat uppfördes på 1100-talet åt kung Suryavarman II och representerar till sin konstruktion det hinduistiska universumet. Templet var ursprungligen tillägnat Vishnu, men till följd av religionssvängningar i regionen byggdes det om på 1300-/1400-talet för att istället anpassas till buddhistiskt bruk.

Till skillnad från stora delar av Angkor-området, som sedan länge övergivits och förfallit, har Angkor Wat-templet imponerande nog i princip aldrig slutat att användas.

1993 kom stora delar av Angkor, självklart inklusive Angkor Wat, med på Unescos världsarvslista.

Resa dit:
Flyg till Phnom Penh, därifrån buss.

Prisexempel:
Stockholm - Phnom Penh: fr. 10145 kr med Finnair

Källor / Läs mer:
- Wikipedia - Angkor
- Wikipedia - Angkor Wat
- Wikipedia - Khmer Empire

Bild: tylerdurden1

lördag 7 februari 2009

Kazan Kremlin

Staden Kazan är ganska okänd, och även Kazan Kremlin är ett ord som få svenskar känner till. Kazan Kremlin är gamla stan i Kazan, Tatarstan, ett område som innehåller flera byggnader och en lång historia. Anledningen att Kazar Kremlin är så viktig för rysk historia handlar om att de byggnader som ligger här, är de enda fortet som finns kvar av Tatarstans många byggnader.

De flesta byggnaderna härstammar från Ivan den förskräcklige och byggdes på slottet Kazan Khans ruiner. Några av byggnaderna är Announciation Cathedral som byggdes på mitten av 1500-talet, Soyembika Tower som är det lutande tornet, och Qil-Sarif moskén som invigdes för bara några år sedan. En annan viktig byggnad på området är Government Palace som i dag är hem åt Tatarstans president.

Det som utmärker Kazan Kremlin är att alla byggnader är byggda i en vit sandsten som hämtats lokalt. Det ger den en vacker färg som lyser upp staden.

Resa dit:
Flyg till Kazan

Prisexempel:
Stockholm - Kazan: fr. 13 000 kr med Aeroflot.

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Tatarstans officiella webbplats

Bild: Sputnik Mania

fredag 6 februari 2009

Cape Coast Castle / Carolusborg

Då vi svenskar inte var de mest aktiva kolonisatörerna (tack) är det sällan vi ramlar på någon historia som handlar om just det. Men i Ghana, på den forna Guldkusten, finns ett bevis på att även vi svenskar var ute och rörde oss på 1600-talet.

Här finner vi nämligen Cape Coast Castle, eller Carolusborgen, som den faktiskt hette en gång i tiden. 1653 gjorde Afrikanska kompanien en deal med Portugal och skapade en liten svensk guldkust på Ghanas kust. Här byggde man fortet Carolusborg, namngivet efter kung Karl X, och på engelska kallat Cape Coast Castle. Men den var inte i svenskarnas ägo länge, redan 1663 erövrades området av danskarna och ingjtöts i danska gulkkusen, för att sedan erövras av britterna 1664, i vars ägo det behölls tills 1957.

Användningsområdena för fortet var handel av guld och timmer, men också slavar, vilket de fängelselika hålorna vittnar om. Från början byggdes Cape Coast Castle enkelt i trä, men britterna lät bygga om fortet till sten och det är det vi ser i dag.

Resa dit:
Flyg till Accra, därifrån buss eller tåg.

Prisexempel:
Stockholm - Accra: fr. 8000 kr med KLM

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Mark Moxon

Bild: Julius!

torsdag 5 februari 2009

Djema el Fna

I Marrackechs gamla stan, medinan, ligger dess hjärta: Djema el Fna. Ett torg och marknadsplats som under dagen känns mest som ett turistjippo med ormtjusare och spåtanter, men som under natten förvandlas till en fantastisk matmarknad. Djema el Fna tros härstamma från 900-talet då Medinan byggdes.

Historie är lång. Här skedde karavanernas omlastningar innan de begav sig ut i Sahara. Här skedde också alla offentliga avrättningar ända in på 1900-talet. När det kommer till namnet Djema el Fna är teorierna många. Vissa menar att det betyder De dödas torg, andra evighetens plats med ytterigare en klick anser att det betyder den försvunna moskéns plats.

Du som sett Hitchcocks The man who knew to much kanske känner igen dig då vissa scener spelades in här.

Resa dit:
Flyg till Marrakech

Prisexempel:
Stockholm - Marrakech: fr. 2600 kr med Iberia

Källor / Läs mer:
- Ving
- Wikipedia

Bild: Graham Racher

onsdag 4 februari 2009

Teatro Colon

Teatro Colon, eller Columbus Theatre på engelska, är en av Buenos Aires populäraste sevärdheter. Tyvärr är Teatro Colon stängt för restaurering fram tills 2010, så det går ej att besöka för tillfället, men man kan titta på det utifrån.

Teatro Colon är ett operahus, men inte det första med det namnet i Buenos Aires. Buenos Ares hade länge varit en viktig operastad med ett stort intresse bland befolkningen och 1857 slog det första Teatro Colon upp portarna vid Plaza Mayo. Första operan var La Traviata och invånarna var förtjusta.

Men 1888 stängdes Teatro Colon, varför vet man inte, och då påbörjades planeringen av nya Teatro Colon. Arkitekten Francesco Tamburini anlitades 1888 och skissade upp operan som fick hämta inspiration från den italienska renässansen. Till hjälp tog han den unge arkitekten Vittorio Meano. Men Teatro Colons historia skulle bli dramatisk. Tamburini gick bort 1889 och lärlingen fick ta över. Sen gick Meano bort 1904. Man tillkalade då den belgiske arkitekten Julio Dormal som färdigställe Teatro Colon.

1908 slog Teatro Colon upp portarna och är i dag Buenos Aires mest älskade sevärdhet.

Resa dit:
Flyg till Buenos Aires

Prisexempel:
Köpenhamn - Buenos Aires: fr. 7600 kr med Iberia

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Officiell hemsida

Bild: Matito

tisdag 3 februari 2009

Canaima

Canaima är Venezuelas näst största nationalpark, men sägs ibland vara den mest besökta tack vare dess Tepuis (bergs med bordsplatta toppar) och vackra vattenfall. Canaima är indianbefolkningens namn på området och betyder "spirit of evil".

Canaima blev nationalpark 1962 och ligger i sydöstra Venezuela. Canaima gränsar mot Brasilien och Guyana och många turister tar sig härifrån in i parken. Canaima är ungefär 30 000 kvadratkilometer stort, men endast vissa delar är tillåtna för turister att besöka, för att bevara den så väl som möjligt.

De två största sevärdheterna är Monte Roraima (en tepuis) och Angel falls. Nu kan man tro att Angel falls fått sitt namn av det engelska överästtningen för ängel, men så är inte fallet. Angel Falls fick sitt namn från amerikanen Jimmy Angel som letade guld i området och upptäckte vattenfallet.

Canaima har även gjort avtryck i litteraturhistorien, då Sir Artur Conan Doyle lät området stå som modell för hans verk Lost World.

Resa dit:
Flyg till Caracas och sedan inrikesflyg till Canaima

Prisexempel:
Stockholm - Caracas: fr. 6800 kr med Iberia

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Venezuelatuya
- Go South America

Bild. Jean Marc / Jo BeLo / Jhon John

måndag 2 februari 2009

Mount Rushmore

Mount Rushmore i South Dakota, USA, är en oerhört populär destination för amerikaner, men inte lika populärt bland oss svenskar då det ligger ganska "off" om man jämför med till exempel New York och Los Angeles.

Mount Rushmore är ett fem kvadratkilometer stort område som skapades för att hedra de första 150 åren av USA:s historia. Kändast är de fyra presidentbysten som föreställer George Washington, Thomas Jeferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln. Dessa är cirka 18 meter höga och man brukar säga att näsorna är sju meter.

Mount Rushmore skapades 1927-41 av skulptören Gutzon Borglum som anlutade too personer tills sin hjälp. Dessa fick åtta dollar om dgen i lön och skulle komma att sprnga bort (90 % av all sten sprängdes bort, resten borrades) 450 000 ton sten.

Resa dit:
Flyg till Rapid City, därifrån hyrbil eller buss till Mount Ruschmore.

Prisexempel:
Stockholm - Rapid City: fr. 7500 kr med Northwest Airlines

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Officiell hemsida

Bild: dean.franklin

söndag 1 februari 2009

Amfiteatern i El Jem



Nära Tunisiens östkust, i den i övrigt ganska anspråkslösa småstaden El Jem (El Djem / al-Jamm), bor de ca 18 000 invånarna granne med världens tredje största amfiteater – nästan lika stor som Colosseum i Rom, och i bättre skick.

Teatern byggdes år 230 - 238 av Gordanius I i dåvarande Thysdrus, som vid den hade en stadskamp mot Sousse (då Hadrumentum) om den åtråvärda andraplatsen som näst största stad i provinsen Africa terra, efter Karthago. Efter ett misslyckat uppror mot Rom, med siktet inställt på kejsartiteln, tog Gordanius sitt liv, med följd att teatern aldrig helt färdigställdes. Användes gjorde den dock ändå, och gör så än idag.

1979 kom amfiteatern i El Djem med på Unescos världsarvslista.


Resa dit:
Flyg till Tunis eller Sousse, därifrån taxi eller buss.

Bild:
Thowra_uk