lördag 31 januari 2009

Cristo Redentor

Brasiliens kristusstaty är välkänt för att blicka ut över miljonstaden från berget Corcorado. Redan 1850 ville stadens kristna bygga ett monumet för att hylla kristendomen, men det skulle komma att dröja mer än 80 år tills Cristo Redentor byggdes.

Cristo Redentor invigdes 12 oktober 1931. I Sverige har senare myten om att Svensk Cement stod bakom statyn spritts, men det har handlat om en grov överskattning. Grunden består förvisso av svensk betong, men ytskiktet är gjort av täljsten.

Resa dit:
Flyg till Rio de Janeiro

Prisexempel:
Köpenhamn - Rio de Janeiro: fr. 6100 kr med Iberia

Källor / Läs mer:
- Wikipedia

Bild: Phillie Casablanca

fredag 30 januari 2009

Brandenburger Tor


Vid änden av Unter den Linden ståtar den majestätiska triumfbågen Brandenburger Tor – den sista kvarvarande stadsporten i Berlin som sedan färdigställandet 1791 haft en roll i många historiska skeenden. 1806 knyckte Napoleon fyrspannsstatyn som pryder porten, vid maktövertagandet 1933 utnyttjades den som symbol för nazisternas makt, och Kennedy höll här sitt klassiska "Ich bin ein Berliner"-tal. Även Bill Clinton, Ronald Reagan, Helmut Kohl, och en rad andra digniteter har framträtt mellan de nyklassicistiska kolonnerna.

Under Berlinmurens tid stängdes Brandenburger Tor och stod från 1961-89 som ett gigantiskt monument för den delade staden. Nu för tiden är den ett mycket populärt resmål, och omges av en betydligt muntrare stämning.

Resa dit:
Flyg, buss eller tåg.

Prisexempel:
Göteborg - Berlin: Från 510kr med Air Berlin

Källor / läs mer:
- Wikipedia

Bild: Jacob Bøtter

torsdag 29 januari 2009

Chichen Itza


Chichen Itza blev en av världens sju nya sevärdheter 2007, och det mrks när du är där. Turisterna är många, och den mexikanska hettan trycker på. Det gäller att vara utfordrad med bra skor, mycket vatten och ett paraply för att skydda mot solen.

Staden Chichen Itza vildades runt 600 efter Kristus men användes de första hundra åren mest som en ceremoniell plats. Man tror att Chichen Itza ska ha varit ett relisiöst central ända tills 1400-talet då indianerna erövrade platsen. Chichen Itza ligger i närheten av en stor helig cenote, och i området gjordes även människooffer till gudarna. Enligt sägnen ska en man vid namn Kukuclan kommit till området på 900-talet och lärt människorna att offra till gudarna.

Chichen Itza är framför allt känt för pyramiden som kallas ömsom El Castillo ömsom Kukulcans pyramid (se bilden ovan) som har 365 trappsteg och nio terrasser.

Resa dit:
Flyg till Cancun, sedan buss vilket är cirka tio mil. Vill man bo i närheten rekommenderar vi Tulum.

Prisexempel:
Stockholm - Cancun: fr. 6085 kr med SAS

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Chichenitza.com

Bild: Kyle Simourd

onsdag 28 januari 2009

Space Needle

Om vi ska vara ärliga så är det kanske inte Space Needle som är det första vi tänker på när någon säger Seattle, snarare går våra tankar åt Frasier och Nirvana. Men för många är Space Needle den främsta sevärdheten i Seattle.

Space Needle är ett observationstorn som byggdes 1962 inför världsutställningen i staden. 184 meter högt, 42 meter brett och över 9000 ton tungt var det STORT, faktiskt den högsta byggnaden väst om Mississippi.

Space Needle är fortfarande oerhört populärt bland turister, framför allt fina dagar då utsikte är magnifik. 2007 hade 45 miljoner njutit av utsikten

Resa dit:
Flyg till Seattle

Prisexempel:
Stockholm - Seattle: fr. 4800 kr med US Airways

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Officiell hemsida

Bild: Chethan Shankar

tisdag 27 januari 2009

Klondike

Klondike i nordvästra Kanada är namnet på en park och en flod, men framför allt känd för att ha varit fäste för guldruschen under slutet av 1800-talet. Klondike var långt från ensam om att uppleva en rusch, men kanske var det på grund av att Joakim von Anka berättade om sina äventyr i Klondike i Kalla Anka, som just Klondike blev så känt.

Guldruschen var intensiv. 1896 hittades guld i trakten, 1898 hade traktens invånare ökat från ett tusental till 40 000 och 1899 hade guld värt 50 miljoner amerikanska dollar hittats. Dock täckte det precis vad som investerats i projektet. Strax därefter övergav de flesta trakten.

I dag är Klondike även känt för att Jack London skrev delar av Skriet från Vildmarken boende i Klondike.

Resa dit:
Flyg till Anchorage och därifrån hyrbil.

Prisexempel:

Källor / Läs mer:

Bild:

måndag 26 januari 2009

Colosseum

Amfiteatern Colosseum började byggas 72 e.kr av kejsare Vespasianus, men gjordes klart av hans son Titus 80 e.kr. 20 000 slavar krävdes för att bygga den enorma amfiteatern. Colosseum fick sitt namn från en stor koloss, d.v.s. staty, utanför föreställande kejsare Nero. Colosseum är 524 meter i omkrets om rymde över 50 000 besökare.

Många myter finns kring vad som skedde på Colosseum. Vad man vet är att det användes till teater, strider mellan vilda djur, gladiatorspel och avrättningar. Det finns myter om att det fanns tillfällen då man fyllde Colosseum med vatten, sänkte ner riktiga skepp och visade sjöslag som varit viktiga i Romarrikets historia. Detta är dock myt och har förmodligen aldrig hänt.

Colosseum användes till 407 efter kristus då det övergavs på grund av kristendomens inmarsch i Rom. Man smälte ner Neros staty och gjorde samma med Colosseums armeringar för att använda till vapen, vilket gjorde byggnaden labil och var skälet till att det rasade 1349.

Colosseum har därefter haft många användningsområden. Under 500-talet byggdes en kyrkan inuti och arenan blev kyrkogård. Senare blev det även bostäder och affärer där inne.

Colosseum lever dock vidare på flera ställen i Rom. Marmorn fraktade man nämligen brt och byggde bland annat Fontana Di Trevi och St Peterskyrkan med.

Till skillnad mot vad man kan tro i dag, och vad som gestaltas i film, hade inte Colosseum ett öppet mot himmelen. Colosseum hade ett skinntak som skyddade mot sol och regn.


Resa dit:
Flyg till Rom

Prisexempel:
Stockholm - Rom: fr. 1100 kr med Norwegian

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Rom-turist.se
- Romulus.nu

Bild: Alleria & Glen McLarty

söndag 25 januari 2009

Kaknästornet

Kaknästornet kan knappast beskrivas som en av Stockholms vackraste byggnader, men under många år var det en av de mest besökta sevärdheterna i Stockholm.

I dag är Kaknästornet framför allt känd för sin ganska dyra restaurang, men det som i åratal dragit besökare är den fantastiska utsikten. Kaknästornet har 34 våningar och besökare tillåts åka upp till den 30:e mot en avgift.

Kaknästornet är den svenska knutpunkten för radio- och tv-verket och tornet är 155 meter högt, vilket gör det till ett av Skandinaviens högsta byggnader. Kaknästornet byggdes 1963-67 och fick sitt namn från Kaknäs, en av de fyra kungsgårdar som låg i närheten.

Resa dit:
Flyg, tåg eller buss till Stockholm

Prisexempel:
Umeå - Stockholm: fr. 495 kr med Norwegian

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Officiell hemsida


Bild: Cacophonix

lördag 24 januari 2009

Big Ben

Big Ben är en av Londons allra populäraste sevärdheter och ligger i området Westminster. Till skillnad mot vad många tror är det inte själva tornet som heter Big Ben, utan den största av fem klockor som klämtar varje heltimme.

Big Bens första klocka hängdes upp redan 1858 men sprack snart. Därfer skapades ännu en klocka, den som används än i dag. Denna sprack dock också efter endast två månader, men då valde man att behålla den, varför den i dag har ett lätt sprucket ljud. Den nya klockan, dagens Big Ben, hade premiär 31 maj 1859.

Big Ben väger hela 13,8 ton och hammaren som slår klockan väger över 200 kilo. det är beläget högst upp i The Clock Tower i Westminsterpalatset (även kallat Houses of Parliament). Det officiella namnet på Big Ben är Great Bell of Westminster. Smeknamnet Big Ben vet man inte riktigt var det kommer från men en teori är från den tidens populära boxare Ben Caunt.

Resa dit:
Flyg till London

Prisexempel:
Köpenhamn - London: fr. 515 kr med Cimber Air

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Kvällsposten

Bild: J-Cornelius

fredag 23 januari 2009

Hagia Sofia


Hagia Sofia, beläget i turkiska Istanbul, är en sevärdhet som är intressant både ur religiös och historiskt perspektiv.

På platsen för Hagia Sofia fanns under antiken ett Apollotempel. Men under 300-talet när Romarriket blev kristet bestämde man sig för att riva alla hedniska tempe och istället bygga kyrkor. Men det var lättare sagt än gjort. Kyrkan byggdes men brändes två gånger innan Justanianus byggde den kyrka vi ser i dag. Han gav den namnet Hagia Sophia - "Den heliga visheten".

Hagia Sofia stod klart redan 537 som grekisk-ortodox kyrka. Men tiden har ändrat Hagia Sofias användningsområde. 1453, när Konstantinopel föll blev Hagia Sofia istället en moské. 1934 ändrades det till museum.

Hagia Sofia genomgår i dag en renovering som tros ta många år då det än i dag är en ganska öm punkt i Istanbul.

Resa dit:
Flyg till Istanbul

Prisexempel:
Stockholm - Istanbul: fr. 1500 kr med Swiss

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Veta.yle.fi

Bild: Blucolt

torsdag 22 januari 2009

Neuschwanstein


Detta sagoslottens sagoslott uppfördes i slutet av 1800-talet i södra Tysklands alplandskap av den drömske kung Ludwig II, och har bland annat ett tronlöst tronrum med bysantinsk-kyrka-tema, sovrum med gotisk-kyrka-och-Tristan-och-Isolde-tema, och Wagnersk bankettsal. Ludwig var ett stort fan av just Wagner och hela övriga slottet präglas av motiv ur dennes verk. Till följd av kungens intresse för utveckling så utrustades slottet med nymodigheter som centralvärme, varmvatten, och telefon direktkopplad till hans mors närbelägna slott. Neuschwanstein har också stått modell för bland annat Disneys Törnrosaslott, och har varit nominerat till ett av världens sju nya underverk.

Dessvärre hann bara 14 av de ca 360 rummen färdigställas eftersom Ludwig 1886 bedömdes som galen av en Dr. von Gudden och fördes bort. Kort därefter fann man dem båda döda i en närbelägen sjö, och Neuschwanstein öppnades för allmänheten. Både von Guddens bedömning av Ludwig och omständigheterna kring dödsfallen är höljt i dunkel.


Resa dit:
Flyg till Munchen, därifrån buss eller tåg.

Prisexempel:
Stockholm - München: Från 1232kr med Lufthansa

Källor / läs mer:
- SvWikipedia
- EngWikipedia
- Officiell sida
- Sagolikt i Europa

onsdag 21 januari 2009

Suezkanalen



Suezkanalen är en historisk passage som med sina 190 km definitivt måste vara en av de längsta sevärdheter man kan hitta, och som sedan 1869 gjort det möjligt att ta sig från Medelhavet till Röda havet utan att behöva ta vägen runt om hela Afrika.

Redan på 1300-talet f.Kr. fanns planer på att bygga denna ganska geniala genväg, och på 500-talet f.Kr. stod den färdig för att under de följande århundradena ömsom förfalla och ömsom restaureras tills den på 700-talet e.Kr. slutligen tycks ha fallit i glömska

Det egyptiska förstatligandet av kanalen 1956 utlöste den så kallade Suezkrisen – Storbritannien, Frankrike och Israel hotade att invadera Egypten – som i sin tur till stor del löstes genom bildandet av FNs första fredsbevarande styrka.

Resa dit:
Flyg till Kairo, därifrån tåg eller buss.

Prisexempel:
Stockholm - Kairo: Från 3324kr med Czech Airlines

Källor/läs mer:

tisdag 20 januari 2009

Förbjudna staden

Förbjudna staden (Zijin Cheng) byggdes på 1420-talet, under Mingdynastin, av främst kejsar Yongle. Det kallas även kejsarpalatset (Gugong) då det var kejsarnas bostad. 1911 störtades kejsardömet Qing, men den sista kejsarfamiljen (med kejsare Pu Yi) bodde kvar tills 1924. Under de 500 år Förbjudna Staden var kejserligt residens regerade 25 kejsare innanför murarna. Efter det öppnades Förbjudna staden för allmänheten.

Anledningen att Förbjudna staden kallas just Förbjudna staden är att under de 500 år som kejsarfamiljen bodde där, fick ingen vanlig människa komma in i palatset. Dock fanns det många tjänare; cirka 9000 hovdamer och 10000-20000 eunucker (sedan 200 f.kr. har männen som arbetar vid hovet varit tvungna att vara eunucker, kastrerade sådana, för att de inte skulle locka kejsarfamiljens fruar och konkubiner). Men ingen annan fick komma in i Förbjudna staden. Förbjudna staden omges av 9 meter höga murar.

Kvarteren runt Förbjudna staden kallas Kejsarstaden då dessa beboddes av alla människor som jobbade i förbjudna staden, d.v.s. hovdamer och eunucker. Förbjudna staden är uppdelad i två delar. Den norra delen består av kejsarfamiljens boende och den södra består av salar och annat där audiencer och ceremonier anfördes.

Trots att förbjudna staden endast var bebodd av kejsarfamiljen sägs det ha 9999 rum. 9 står för lycka i Kina, som alltid har trott mycket på siffror, andar och astrologi.

Förbjudna staden har blivit rejält plundrat, bland annat av japaner under andra världskriget, men när du är där kan du inte föreställa dig det. American Express finansierar sedan tio år tillbaka en permanent restaurering av Förbjudna staden vilket gör att den är ovanligt bevarad.

Resa dit:
Flyg till Beijing

Prisexempel:
Stockholm - Beijing: fr. 4700 kr med SAS

Källa:
- Älskade Beijing

Bild: Privat

måndag 19 januari 2009

Grand Canyon


Grand Canyon är världens största kanjon, det vill säga en dalgång som skapats mellan höga klippväggar från en flod, i det här fallet Coloradofloden. Beläget i Norra Arizona är det en populär destination för turister, framför allt från Las Vegas varifrån turister tar sig med buss, bil eller helikopter.

Grand Canyon är runt 5-6 miljoner år gammal och är enorm. 446 kilometer lång, uppemot 24 kilometer bred och som mest 1,6 kilometer djup.

På grund av att floden slipat sig ner kan man se flera lager av olika sten. den yttersta är kalksten och är cirka 250 miljoner år gammalt.

Resa dit:
Flyg till Las Vegas

Prisexempel:
Köpenhamn - Las Vegas: fr. 5300 kr med British Airways

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Grand Canyon National Park

Bild: mandj98

söndag 18 januari 2009

Vatikanen

Vatikanen är framför allt känd som Vatikanstaten plats. Monte Vaticano, som platsen hette under Antiken, var en av Roms sju kullar och låg nordväst om staden. Vatikanen har varit påvens residens sedan 1378.

Under antiken hade bland annat Nero sin cirkus på Vatikanen och aposteln Paulus sägs vara begraven här. Under 160-talet reste ett minnesmärke på platsen, senare byggde Konstantin den store byggde en basilika över minnesmärket. Under 1500-talet revs dock basilikan då Peterskyrkan byggdes på platsen.

I dag är Vatikanen framför allt känd för Peterskyrkan och Vatikanmuseet men det finns flera antika sevärdheter som är värda att besökas. Till exempel finns Castel Sant' Angel här, som byggdes under 100-talet som mausoleum åt kejsare Augustus. Det har sedan använts som borg och fängelse.

Res till Vatikanen:
Flyg till Rom

Prisexempel:
Stockholm - Rom: fr. 1300 kr med Czech Airlines

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Backpacking.se

Bild: David Paul Ohmer

lördag 17 januari 2009

Uluru / Ayers Rock


Uluru är trots sitt läge, mitt i Australien, långt från de vackra stränderna ett oerhört populärt turistmål. Uluru är en sandstensmonoli (världens näst största) som är 3,5 kilometer lång och som mest 2 kilometer bred. Uluru sträcker sig 869 meter över havet och 2100 meter under markytan.

Den första västlänningen som såg Uluru var brtten Ernest Giles 1872 och sedan dess har en ström turister vallfärdat till platsen.

Uluru är 600 miljoner är gammal och är helig för urbefolkningen. Under många år tillhörde den officiellt brittiska och australiensiska kronan, men 1985 lämnades Uluru tillbaka till urbefolkningen. I dag "hyr" Australien klippan av urbefolkningen.

Många känner till Uluru som Ayers Rock vilket är bergets västländska namn somd et fick under 1800-talet av William Gosse, som döpte berget efter Australiens chefssekreterare Sir Henry Ayers.

Resa dit:
Flyg till Alice Springs

Prisexempel:
Stockholm - Qantas: fr. 15000 kr med Qantas

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Dagens nyheter

Bild: Nosha

fredag 16 januari 2009

Karlsbron

Karlsbron är Prags äldsta bro och var fram tills 1841 den enda bron över floden Moldau. Karlsbron är 515 mter lång och har blivit ett väldigt populärt promenadstråk för turister.

Där Karlsbron står, stod tidigare Judithbron som förstördes av högvattnet 1342. 1357 startades bygget av Karlsbron under Karl IV:s ledning. Han anställde den unge arktiekten Peter Parler att rita bron, som vid tidpunkten var blott 27 år.

Karlsbron är känd för sina vackra utsmyckningar och många statyer, men så såg den inte ut från början. När den först byggdes fanns bara ett ensamt kors, men 1683-1714 utsmyckade katolikerna bron med virka 30 statyer. De flesta av de vi ser i dag är dock kopior, då många skadats i översvämningar. I dag finns cirka 75 statyer på Karlsbron.

Vi svenskar var vid Karlsbron och snokade redan 1648 när vi stred mot gamla stans befolkning här.

Res dit:
Flyg till Prag

Prisexempel:
Stockholm - Prag: fr. 1300 kr med Czech Airlines

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Czechitout

Bild: Jim Linwood

torsdag 15 januari 2009

Akropolis i Aten

När man säger Akropolis tänker de flesra på Akropolis i Aten, men sanningen är att Akropolis är grekiska för en stad på en klippa. Det finns alltså flera Akropolis, bland annat ett väldigt vackert och välbevarat på Rhodos.

Men i det här avsnittet ska vi berätta om Akropolis i Aten.

Akropolis finns i stadsdelen Plaka, gamla stan i Aten, 150 meter över havet. Här har det bott människor sedan 6000 år tillbaka, men runt 500 f.kr. hade området förändrats. Från att ha varit ett vanligt bostadsområde hade det blivit ett religiöst område, där man bland anat offrade till gudinnan Athena.

Det första Akropolis som byggdes upp förstördes av persiska kungen Xerxes på 480-talet f.kr. 467 - 406 f.kr byggde Perikles upp staden igen såsom vi känner till den nu. Allra kändast är förmodligen det vackra templet Panthenon (inte att förväxlas med Pantheon i Rom).

Under 100-talet före Kristus erövrades Aten av romarna, men Akropolis fick stå kvar, ganska orört. Men med tiden förändrades användsningsområdet, allt eftersom erövrare kom dit. Under medeltiden var till exempel Panthenon ett tempel tillägnat Jungfru Maria, istället för Athena. På 1500-talet invaderade turkarna och då blev Panthenon istället en moské.

Det största hotet mot Panthenon i dag är miljöförstöringen i Aten.

Resa dit:
Flyg till Aten.

Prisexempel:
Stockholm - Aten: fr. 1700 kr med Swiss.

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Unesco
- in2greece.com

Bild: Andy-Kowalik

onsdag 14 januari 2009

Frihetsgudinnan


Frihetsgudinnan är en av New Yorks populäraste sevärdheter, vissa väljer att åka till ön Liberty Island där den står, andra ser den från avstånd på Staten Island-färjan.

Frihetsgudinnan var en gåva till USA från fransmännen år 1886 då USA firade 100 år av självständighet från Storbritannien. Fredrik Bartholdi ritade den och dess kopparplåt, medan Gustave Eiffel som konstruerat Eiffeltornet stod för järnstommen. Sockeln stod amerikanske arkitekten Richard Morris Hunt för.

Friehstgudinnan bygger på den romerska gudinnan Libertas. I ena handen håller hon en fackla, i den andra en tavla med datum och år för USA:s självständighetsförklaring, under fötterna har hon slaveriets bojor.

Frihetsgudinnan invigdes 28 oktober 1886 och var New Yorks högsta byggnad med sina 93 meter fram tills 1899. Frihetsgudinnan står i New Jerseys del av New Yorks hamn, men ägs formellt av New York.

Resa dit:
Flyg till New York

Prisexempel:
Köpenhamn - New York: fr. 2800 kr med Lufthansa

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- ilovenewyork.se

Bild: Sougent Harrop

tisdag 13 januari 2009

Tongariro nationalpark


Tongariro är Nya Zeelands största och äldsta nationalpark, grundat 1887, och nationalpark 1894. Även i ett globalt perspektiv är den gammal då det är den fjärde äldsta nationalparken. Kändast i Tongariro är de tre vulkaniska bergen Ngauruhoe, Ruapehu och Tongariro.

Tongariro skänktes 1887 till Storbritannien som kolonialiserade landet, av maorihövdingen Te Teuken Tukino IV med villkoret att platsen skulle skyddas och slippa den exploatering som pågick i landet. Många av maoriernas heliga platser återfinns i parken och bergstopparna dyrkas och kallas tapu.

De senaste åren har Tongariro blivit välkänt genom filmen Sagan om Ringen då Tongariro gestaltade Mordor i filmen.

Resa dit:
Flyg till Auckland och därifrån hyrbil eller buss.

Prisexempel:
Stockholm - Auckland: fr. 12900 med Air New Zeeland.

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Backpacking.se

Bild: PhillipC

måndag 12 januari 2009

Moai

Att påskön som ligger mellan Chile och Tahiti blivit så välkänt beror förmodligen på dess sevärdhet, Moai, huvuden och torsos som huggits ut i sten och placerats över ön.

Ungefär 600 maoi är placerade runtom än, men ytterligare ca 400 stycken finns vid Rano Raraku där de höggs ut. Dessa 400 övergavs hastigt, varför vet man inte. En teori är att träden tog slut, och att det krävdes för att forsla dem över ön.

Maoi är ett stort mysterium och ingen vet egentligen vilka som gjort dem eller hur de gjort dem eller varför de gjort dem. Den vanligaste teorin är att en polynesisk befolkning bebodde ön för cirka tusen år seda och högg ut dessa för sina döda anhöriga eller förfäder. Dessa placerades även på gravar för att håla kvar deras mana, det vill säga övernaturliga krafter.

Resa dit:
Flyg till Santagio och därifrån flyg till Påskön.

Prisexempel:
Stockholm - Santiago: 6700 kr med Iberia
Santago - Påskön: 8000 kr med LAN

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Crystalinks.com


Bild: Magical-world

söndag 11 januari 2009

Blå lagunen


När jag besökte Blå Lagunen första gången insåg jag att jag hade helt fel kunskap. Jag trodde att:
1. Blå lagunen skapats av naturen.
2. Blå Lagunen hade funnits i tusentals år.
Detta var fel.

1978 startades det geotermiska kraftverket Svartsengi. Svartsengi fungerar som så att man pumpar upp vatten från 2 kilometers djup som då är 240 grader. När denna kommer upp till ytan driver den turbiner som skapar energi. Därefter pumpas den ut i värmeväxlare som förser Island med varmvatten. Därefter rinner den ut i en liten vik som skapades som började kallas Blå lagunen för dess blå färg.

Vattnet är rikt på koldioxid och svavel vilket ger vattnet dess speciella färg. 1981 började privatpersoner att bada i lagunen och upptäckte då att vattnet i samband med skrubbande v huden i silicaleran gav psoriasissjuka bättre hy. 1987 startades badanläggningen och 1994 en klinik för psoriasispatienter. 1995 startades spa:et och man började sälja Blå lagunens produkter.

Blå lagunen är alltså ett geotermiskt spa, helt skapat av människohand. Förvånande va?

Blå lagunen ligger bara 20 minuter från flygplatsen Keflavik och kan därför besökas vid en mellanlandning, vilket är mycket populärt.

Resa dit:
Flyg till Reykjavik. Buss, taxi eller hyrbil därifrån.

Prisexempel:
Stockholm - Reykjavik: fr. 1500 kr med Icelandair.

Källor / Läs mer:
- Officiell hemsida
- Wikipedia

Bild: Big-ashb

lördag 10 januari 2009

Hollywoodskylten

Hollywoodskylten är en av de sevärdheter som prånglas hårt i alla tv-serier som handlar om Los Angeles. Hollywoodskylten ligger på Hollywood Hills i Los Angeles och har stått där sedan 1923. Dock förändrad.

Hollywoodskylten var från början en reklamskylt för ett bostadsprojekt i området och det stod Hollywoodland. Skylten kostade mer än 200 000 dollar att bygga, var tio meter hög och hade över 4000 glödlampor. Skylten skulle bara stå något år men blev kvar och 1939 slutade den helt underhållas och förföll. 1949 tog Hollywoods handelkammare över den och gjorde tre saker: restaurerade den, tog bort glödlamporna som funnits från 1923 då elen var för dyr och tog bort de fyra sista bokstäverna "land".

1932 begick 24-åriga Peg Entwistle, skådespelerska, självmord genom att hoppa från H-skylten, något som återkommit i flera filmer. Peg Entwistles liv var fullt av tragedi och den har följt med hennes släkt. I juni 1997 begick hnnes styvson Brian Keith självmord, två månader senare tog hans dotter Daisy livet av sig.

Hollywoodskylten har flera gången restaurerats och sedan 1978 är det helt nya bokstäver. Senaste restaureringen gjordes 2005 när man målade bokstäverna bländande vita.

Förra året härjade en brand i området som gjorde att Hollywoodskylten nästan strök med. Som tur är kunde den räddas i sista sekund och står kvar där den är.

Resa dit:
Flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Prisexempel:
Köpenhamn - Los Angeles: fr. 4700 kr med American Airlines

Källor / läs mer:
- Aftonbladet
- Wikipedia
- Morbidly Hollywood

Bild: Wikipedia.org

fredag 9 januari 2009

Taj Mahal

Taj Mahal är Indiens populäraste sevärdhet och varje år vallfärdar två - tre miljoner människor till Agra för att få se Taj Mahal.

Taj Mahal är ett mausoleum, det vill säga en minnesbyggnad ovanpå en grav) som byggdes av modulen Shah Jahan. Mogulerna var ett turkmongoliskt kungadöme som vid sin storhetstid kontrollerade hela Indien och en del av Afghanistan.

Shah Jahan miste 1631 sin mest älskade hustru Mumtaz Mahal och bestämde sig för att bygga det vackraste ett människoöga kunde se. det blev Taj Mahal. Till skillnad mot andra mausoleer som byggts i röd sandsten fick detta byggas i marmor vilket gjorde att det stod ut bland Indiens andra vackra byggnader.

Taj Mahal stod klart 1643 och flera arkitekter hade fått hjälpa till. Vem som bär huvudansvaret är oklart, vissa säger att det är Ustad Ahmad Lahauri, medan andra menar att han fick italiensk hjälp.

Myen säger att Shah Jahan lät hugga av alla hantverkares händer efteråt för att de aldrig mer skulle kunna bygga något så vackert till någon annan. Sedan tillbringade han resten av sitt liv md att stirra på Taj Mahal.

Men Taj Mahal förföll medan mogulriket förföll under 1800-talet och 1857 fick det svåra skador efter ett uppror då britter bestämde sig för att akrva ut ädelstenar och annat som var värdefullt. Vicekungen Lord Curzon bestämde sig dock för att restaurera Taj Mahal och 1908 var det klart.

Taj Mahal står kvar men är hotat av miljörstöringarna och massturismen.

Resa dit:
Flyg till Delhi, därifrån buss, bil eller taxi.

Prisexempel:
Stockholm - Delhi: Fr. 4600 kr med Aerosvit

Källor / Läs mer:
- Wikipedia
- Dagens nyheter

Bild: Will Hybrid

torsdag 8 januari 2009

Petra

Staden Petra är i dag Jordaniens populäraste sevärdhet och det är inte svårt att förstå. Petra ligger tio mil norr om Aqaba och är omgiven av höga berg. Petra är en del av Wadi Arabah, dalgången som leder från Döda havet till Akabaviken. petra byggdes cirka 800 - 700 f.kr.

Petra var en stad under antiken som först tillhörde nabatéerna och därefter blev en del av romarriket. Nabatéerna var ett arabaiskt nomadfolk som först använde staden som utgångspunkt för plundringståg, men insåg snart att den passade bättre som karavanhandelplats. Plinius den äldre skrev att staden var centrum för karavanhandel första århundradet efter Kristus då staden upplevde sin storhetsperiod och över 3000 personer bodde i Petra.

Under 1200- och 1300-talet skedde flera jordbävningar och staden förföll. Kort därefter övergavs staden och föll i glömska. Petra återupptäcktes av den schweiziske upptäcktsresaren Johann Ludvig Buckhardt.

Vad som gör Petra speciellt är att nästan hela staden är urhuggen ur berget som omger staden. I Petra finns bland annat tempel, kungagravar gator och en amfiteater.

Resa dit:
Flyg till Amman. Buss eller bil till Petra.

Prisexempel:
Stockholm - Amman: fr. 4500 kr med Turkisk Airlines.

Källor / Läs mer:

onsdag 7 januari 2009

Stora Barriärrevet

Stora barriärrevet är världens största korallrev (eller om man ska vara korrekt: system av korallrev) och sträcker sig 200 mil längs med Queensland, Papuabukten och Nya Guinea. Stora barriärrevet består av tusentals öar och upptar 230 000 kvadratkilometer yta.

Stora Barriärrevet drar nästan två miljoner besökare varje år och är oerhört populärt bland dykare och snorklare. Här finns nämligen över 400 sorters koraller och 1500 fiskarter. Populäraste är att ta sig från Cairns, då revet enbart ligger fem mil från land.

Stora barriärrevet började utvecklas för 18 miljoner år sedan, men det yttersta skiktet, som är det vi ser i dag, har funnits i ungefär 8000 år. Australiens urbefolkning har bott på vissa av reven, men av oss utlänningar upptäcktes revet 1770 av James Cook som gick på grund där.

Källor / Läs mer:
- Destination downunder

Resa dit:
Flyg till Cairns och därifrån båtresa.

Prisexempel:
Göteborg - Cairns: fr. 13000 kr med Qantas

tisdag 6 januari 2009

Table Mountain

Table Mountain (på svenska: Taffelberget) är ett platåberg beläget söder om Kapstaden i Sydafrika. Table Mountain är ett av Kapstadens viktigaste sevärdheter. Första bestigningen av Table Mountain gjordes 1503 av Antonio de Saldanha.

Table Mountain är alltså ett platåberg och längst upp finns en tre kilometer lång platå som är fantastisk att promenera på. Utsikten är helt otrolig och man får verkligen en magnifik utsikt över stränder och staden Kapstaden.

Table Mountains högsta punkt heter Maclears Bacon och är 1086 meter över havet.

För att ta sig upp till Table Mountain kan man vandra eller om man är lat turist som jag, ta linbanan. Linbanan är otroligt populär och 2004 tog sig 16 miljoner besökare upp med hjälp av den. Linbanan skapades av norske arkitekten Tryggve Stromsoe 1926 och var klar för invigning 1929.

Table Mountain är välkänt för sin rika flora. På berget återfinns mer än 1470 arter, flertalet av dem endemiska, de återfinns inte någon annanstans i världen.

Resa dit:
Flyg till Kapstaden och därifrån taxi eller hyrbil.

Prisexempel:
Köpenhamn - Kapstaden: fr. 7000 kr med KLM

Källor / Läs mer:

måndag 5 januari 2009

Serengeti nationalpark


Serengeti är en av de populäraste destinationerna i Afrika när det gäller safari. Savannen mäter hela 30 000 kvadratkilometer och på området finns över en miljon djur. Bland djuren återfinns zebror, elefanter, graffer, hyenor, bufflar och lejon.

Serengeti "upptäcktes" (det känns så fel att skriva att det upptäcktes då människor bebott området i miljoner år) 1931 av jägaren Stewart Edward White. Han hade begett sig söderut från Nairobi för att jaga och möttes av det vackraste han sett. Han var inte sen att sprida kunskapen och bland annat Ernest Hemingway har spritt kunskapen om Serengetis skönhet.

Men trots sin skönhet finns en problematik kring Serengetiområdet mellan Tanzanias regering och befolkningen. Varje år dödas över 40 000 djur i protest över att de stängts in i området, och fråntas mark. För mer kunskap om ämnet, läs här.

Resa dit:
Flyg till Nairobi, därifrån safaritur.

Prisexempel:
Stockholm - Nairobi: fr. 6700 kr med Swiss

Källor / Läs mer:


Bild: El Tonio

söndag 4 januari 2009

Machu Picchu


Machu Picchu är en av Sydamerikas populäraste sevärdheter men drar årligen bara 400 000 besökare, vilket är ganska lågt om man jämför med till exempel Kinesiska muren och Eiffeltornet. Svaret är självklart tillgängligheten. På en 500 meter hög klippa med tät djungel omkring sig är det inte enkelt att ta sig dit.

Och det är just där vi hittar svaret till varför Machu Picchu är så välbevarat. Machu Picchu övergavs nämligen på 1500-talet vid spanjorernas erövring. Dock hittade aldrig spanjorerna Machu Picchu, vilket gjorde att Machu Picchu var bortglömt under nästan 600 år. Inte förrän 1911 hittade den amerikanske historikern Hiram Bingham Machu Picchu. Han skrev boken "Lost City" som även blivit stadens smeknamn på engelska.

Maccu Picchu betyder Gamla bergstoppen och var inte en vanlig stad, utan snarare ett lantställe för inkan och hans hov. Man tror att det var inkan Pachacuti som uppförde Machu Picchu, men det övergavs mindre än 100 år senare för att glömmas bort. Ungefär 750 personer bodde i staden, som mest bestod av tempel, palats och ett fantastiskt observatorium.

Maccu Picchus stora mysterium är de skelett man hittat där, närmare bestämt 173 stycken, varav 150 av dem var kvinnor. Hur de dött vet man inte, men det har skett ungefär vid samma tidpunkt.

I dag är det populärt att vandra Inkaleden när man besöker Machu Picchu, men det är fortfarande ett ganska exotiskt resmål på grund av sin otillgänglighet.

Resa dit:
Flyg till Cusco, därifrån tåg till Machu Picchu.

Prisexempel:
Stockholm - Cusco: fr. 10400 kr med Continental.

lördag 3 januari 2009

Niagarafallen


Niagarafallen upptäcktes av på 1600-talet Louis Hennepin och har sedan dess blivit en av Nordamerikas populäraste sevärdheter, bland annat bland amerikaner på bröllopsresa.

Niagarafallen är inte speciellt på grund av sin höjd, utan på grund av sin bredd. Niagarafallen består av American Falls, Bridal Veil Falls och Canadian Falls, alla med ungefär 50 meter fallhjd. Det är bredden som gör Niagarafallen speciellt - American Falls är 325 meter brett och Canadian Falls 920 meter brett.

Niagarafallen ligger på gränsen mellan USA och Kanada och består av tvillingstäderna Niagara Falls, New York och Niagara Falls, Kanada. Dess extrema vattengenomströmning kan inte hittas någon annanstans i de båda länderna. Men det är långt från full kapacitet. Ungefär 50 - 75 % av vattnet pressas genom turbiner som förser USA och Kanada med elektricitet.

Niagarafallen har alltid lockat till sig våghalsar och 1824 var Sam Patch den första mannen som överlevde ett hopp nedför fallen. 1901 var det skolfröken Annie Taylor som var den första att åka nedför i en tunna (med sin katt). Hon överlevde. Katten finns dock ingen dokumentation om.

Niagarafallen har inspirerat många författare och återfinns i böcker av bland annat Charles Dickens och Henry James.

Resa dit:
Flyg till Toronto, därifrån tåg.

Prisexempel:
Göteborg - Toronto: fr. 5300 kr med SAS

Källor / Läs mer:

fredag 2 januari 2009

Eiffeltornet

Det tog två år för fransmännen att bygga Eiffeltornet och krävde endast en mans liv (till skillnad mot kinesiska muren som vi skrev om i går). Invigningen skedde 31 mars 1889 för "fint folk" medan allmänheten först fick besöka Eiffeltornet 6 maj samma år.

Anledningen till att Eiffeltornet byggdes var världsutställningen 1889 som firade 100-års-jubileet av Franska Revolutionen. Redan då var Paris' kulturelit skeptisk till byggnadsverket och man lovade att Eiffeltornet skulle rivas 20 år senare. Men 20 år senare hade man insett hur bra Eiffeltornet var för telekommunikationen och byggnaden fick stå kvar.

Arkitekten Gustav Eiffel gjorde sig inte enbart känd för Eiffeltornet utan fick även äran att designa stommen till Frihetsgudinnan som skänktes till USA.

Eiffeltornet var från början runt 300 meter högt, men byggdes på 1959 med ett tjugotal meter. Anledningen? Jo, en otroligt glamourös tv-mast! Eiffeltornet var världens högsta byggnad fram tills 1930 då Chrysler building byggdes.

Var sjunde år målas Eiffeltornet om, vilket tar 15 månader för 25 målare. Från början hade Eiffeltornet en mörkröd färg, men i dah gar det fått en gulare färg. För måleriet krävs 60 ton målarfärg.

Eiffeltornet är en av de populäraste sevärdheterna i världen och i dag har det haft cirka 220 miljoner besökare. För att komma upp i Eiffeltornet behöver du gå upp för 1665 trappsteg. Eller så tar du bara hissen.

Resa dit:
Flyg till Paris.

Prisexempel:
Köpenhamn - Paris: fr. 1100 med Norwegian

torsdag 1 januari 2009

Kinesiska muren


Kinesiska muren började byggas under 400-talet före Kristus på grund av de oroligheter som fanns inom riket. På 200-talet enades sex kungadömen Qin Shi Huang och bygget startades på riktigt. Kinesiska muren fortsatte att byggas på i omgångar fram tills 1600-talet och är i dag det längsta byggnadsverket i världen byggt av människor.

Kinesiska muren är 640 mil lång och har uppemot 24 000 vakttorn. Kinesiska muren är en faktiskt en serie murar, till skillnad mot en lång mur.
Kinesiska murens syfte handlade inte enbart om att hålla fiender ute utan hade två andra effekter:
1. Avskräckningssyfte. Att ha byggt en sådan mur bevisade att de hade makt och pengar.
2. Kommunikation. Muren förbättrade och effektiviserade kommunikationen inom riket.

Kinesiska muren byggdes framför allt av straffångar och politiska fångar. Vid utgrävningar har man funnit människoskelett som förmodligen är de fångar som dog under det hårda arbetet. Murbygget sysselsatte många, vid Kristi födelse arbetade 100 000-tals människor med att utvidga och reparera muren. På 600-talet var siffran en miljon.

Under Yuan och Qing stannade byggandet av muren då de viktiga områdena i Kina flyttade norrut. På 1600-talet stormade till exempel manchurerna Beijing, som varit det folk murarna skulle hålla ute.

I dag är muren till stor del förfallen, och det är framför allt delen nära Beijing som besöks. Mao rev delar av muren för att bygga militärbaracker. Vissa av dessa kan man fortfarande se när man reser från Beijing.

Resa dit:
Flyg till Beijing.

Prisexempel:
Stockholm - Peking: fr. 4700 kr med SAS

Källor /Läs mer: